Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2006 12:30 - Петролният разлив по Дунав заплашва един от най-ценните български природни паркове
Автор: gorichka Категория: Други   
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Днес получихме информация от WWF за проблемите с петролното петно в Дунава:


София – Ако не бъде прихванат в района на Никопол, петролният разлив по река Дунав, може да достигне най-голямата защитена природна територия в българския участък – Природен парк Персина, заявиха от международната природозащитна организация WWF.

В района се намира най-големият „архипелаг” от 19 дунавски острови, който включва три биосферни резервата, ценни растения като водните лилии, а също големи колонии чапли, тъй като тук се пресичат пътищата на прелетните птици “Via Pontica” и “Via Aristoteles”. По островите има вътрешни канали (затони), които са последните запазени влажни зони по Дунав, където се размножава рибата. Биоразнообразието в реката е все още сравнително запазено благодарение на затоните. Ако обаче в тях попадне замърсяване, ще е трудно да се почисти. В момента нивото на реката не е толкова високо и голяма част от затоните нямат пряка водна връзка с Дунав.

„Проблемът не изчезва в момента, в който изчезне петролното петно, защото утайките от разлива, полепнали по бреговете, дълго време проникват в рибата и останалите водни организми. Практиката показва, че при други подобни случаи птиците от замърсените райони, започват да умират доста по-късно и не от натравяне, а от студ, защото се нарушава структурата на перушината им”, обяснява Иван Христов от Дунавско-Карпатската програма на WWF.

Проектите на природозащитната организация по долното течение на река Дунав включват „Зелен коридор Долен Дунав” - най-сериозната международна инициатива за опазване и възстановяване на влажните зони в Европа, както и възстановяване на традиционните гори по българските дунавски острови.

За повече информация:

- Иван Христов, програма «Води»,WWF Дунавско-Карпатска програма България, Тел: 02 9640545, ihristov@wwfdcp.bg

Допълнителна информация:

- Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, земеделските политики и развитието на селските райони.

- В момента WWF провежда медийната кампания „Защитете защитените територии” в подкрепа на националните и природни паркове и резервати в България. Подробности има на страницата www.panda.org/bulgaria

- Този месец ще бъде организирана пресконференция, на която ще бъдат изнесени данни за най-проблемните места в българските защитени територии, както и обобщение на събраните до този момент подписи от петицията до отговорните български институции.



Тагове:   дунав,   най,   разлив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол